Gevolgen corona programma werk & inkomen: winstwaarschuwing Bijstand
In maart 2020 zijn alle inwoners van Nederland geconfronteerd met door de regering opgelegde maatregelen om de opmars van Corona tegen te gaan. We zijn nu een jaar verder en de maatregelen zijn helaas nog steeds van kracht.
Op basis van de prognose dat medio 2021 de steunmaatregelen vanuit het Rijk stoppen verwachten wij dat dit in de tweede helft van 2021 gevolgen heeft voor het programma Werk en Inkomen. Met de maatregelen uit het steun- en herstelpakket zijn mensen veelal slechts tijdelijk (financieel) geholpen. Fysieke loketten waren gesloten en betalingsproblemen zijn slechts uitgesteld. Er wordt dan ook extra instroom bij de schuldhulpverlening verwacht en een toename van de aanvragen bijzondere bijstand en minimaregelingen zodra de steunmaatregelen daadwerkelijk stoppen.
Dit geldt uiteraard ook voor de instroom in de bijstand. We verwachten in het eerste half jaar een stijging van het uitkeringsbestand van 10%. In de 2e helft van het jaar is de voorlopige prognose een stijging van 20%. Als we de cijfers doorrekenen en kosten naar 2021 komen we erop uit dat het uitkeringsbestand aan het einde van 2021 bestaat uit 441 uitkeringen.
De stijging aan uitgaven gaat er komen. Onzeker is in welke mate de stijging zich gaat ontwikkelen. Echter, de stijging is landelijk en zal daarmee ook leiden tot een hoger macrobudget voor inkomsten (BUIG). De hogere uitgaven worden bij deze systematiek dan ook (deels) gecompenseerd met hogere inkomsten (BUIG). Advies is dan ook om het effect vooralsnog, met de bestaande beschikbare informatie, neutraal op te nemen. Met inachtneming van het risico dat deze compensatie niet toereikend is en daarmee wordt betrokken bij het eerstvolgende P&C-moment.